Лепене на плочки

Лепене на плочки описание

Лепене на плочки е много популярна услуга в сферата на строителството и ремонтите. От нея зависи състоянието на подовата настилка и на банята, едно от най-важните помещения във всеки дом. Освен с богатото си разнообразие по отношение на цвета и текстурата, плочките се характеризират и с различни видове като фаянс или теракот. Днес често предпочитани са мотивите с декоративен характер.

   При лепене на плочки има различни изисквания и условия, защото те са разнообразни по вид и съответно са предназначени за различни помещения. 
Направи запитване Свържи се с нас
Основните видове лепене на плочки са два - дебелослойно и тънкослойно. Дебелината на слоя за първата технология е около 15 мм от лепилния разтвор, като е известен още и с наименованието "легло". Неравностите на основата се изравняват директно и това е съществено предимство при въпросната технология. За да се направи изравняване на високо ниво, е важно то да се извършва в директния процес на лепене. От друга страна се изискват изключително добри умения при нареждането на плочките. Не на последно по важност място, дебелослойното лепене е доста натоварващо и изморително, което се отразява на работата на домашните майстори.

По съвсем друг начин стоят нещата с тънкослойното лепене на плочки, което пряко касае работата на майстори с професионална квалификация. Необходимо е основата, върху която се лепят, да е идеално права. В случай на неизправност се налага предварително изравняване с оглед на бърза и безпроблемна работа. Върху основата се нанася лепило, при това равномерно и с еднаква дебелина. Що се отнася до технологията "надиране на лепилото", то е свързано с това под всяка плочка да има еднакво разпространено количество лепило. Ивиците с лепилото се компримират, когато се стигне до полагането на плочките и тяхното притискане. Шейсет процента от площта на гърба на плочката трябва да е покрита с лепило, когато се прибягва до избор на размера на зъбите на гребена. За да се провери каква площ покрива лепилото, е нужно да се направи повдигане на една от прясно подложените плочки. 

При наличието на силно профилиран гръб на плочките, е важно дебелината на поставения лепилен слой да се увеличи или да се използва комбинирана техника за залепване. От съществено значение е при притискането на плочките да не се стига до директен контакт на плочата с основата.
Направи запитване Свържи се с нас